maandag 3 februari 2014

Juridische dienstverlening en de sprong van de draak.

Iedereen verwacht dat de grote accountantskantoren, in strijd tegen het verdwijnen van veel eenvoudige financiële dienstverlening, positie gaan innemen binnen de juridische dienstverlening. Dat afromen van die markt gebeurt nu al onder andere door juristen van buiten te halen (PwC, Deloitte), of door samen te werken met een juridisch kantoor (E&Y). Maar de geruchten gaan verder.

Eigenlijk is daar maar één reden voor, het karakter van de relatie die de accountant heeft met zijn klant is gebaseerd op vertrouwen die voortkomt uit een formele rol. Daar passen andere vertrouwensrelaties makkelijk bij. Het is op deze basis dat in het verleden de adviestak van de accountants zich vele malen razendsnel ontwikkeld heeft. 

Dat is natuurlijk erg logisch. Advies is op zichzelf staand vaag en als dit wordt gegeven in de context van de vertrouwelijkheid van de accountant, dan wint een advies alleen al aan geloofwaardigheid door de herkomst. 

Juridische en fiscale dienstverleners zijn inhoudelijk nog strakker en professioneler georganiseerd en hun klantrelaties zijn nog meer gebaseerd op vertrouwen vanuit een kritische, formele rol. Voor juristen is dit zelfs wettelijk geregeld en voor fiscalisten veelal contractueel, beiden met een sterke discipline rond het bijhouden van alle vaktechnische ontwikkelingen. Het is dan ook eigenlijk niet logisch dat de accountant zich juridische dienstverlening denkt toe te kunnen eigenen, ten kosten van dergelijke bolwerken van vertrouwen. Helemaal niet in het klein, op basis van het binnen hengelen van  juristen of een samenwerkingsverband met een kantoor. 

De bal kan zo maar aan de andere kant komen liggen. Juridische en fiscale dienstverleners die strategisch advies gaan omarmen. Een breder partnership voor de klant, met een diepe vertrouwensrelatie als basis. Mogelijk complex door regelgeving, maar een heel lucratief vooruitzicht en met een beetje doordenken meer dan haalbaar. Of het zover komt hangt af van het grote geld van de accountants. Hun enige kans is wat mij betreft het overnemen van grote kantoren, met vertrouwen en al.  En zo niet, dan wacht voor de juridische bedrijfstak een heuse groeisprong. 

Met groet
Boyd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten